top of page
Foto van schrijverAnne

Het effect van training op het paard in de paddock

Bijgewerkt op: 31 jul.

Veel paardeneigenaren laten hun paarden naar buiten in paddocks. Vaak met een bodem van zand. Sommige paardeneigenaren staan vervolgens in spanning toe te kijken terwijl hun paard helemaal uit zijn dak gaat, terwijl anderen juist zeggen 'mijn paard staat net zo lief binnen, want in de paddock staat hij ook alleen maar stil'. Maar waar komen deze gedragingen vandaan? En kunnen we als eigenaren het gedrag van ons paard beïnvloeden door onze training en de afmetingen van de paddock?


Het effect van de paddock op het paard

Bruin paard met een deken op staat te hinniken in de wei
Hoe kunnen we het gedrag van onze paarden in de paddock beïnvloeden?

Onderzoekers in Scandinavië wilden ook weten of de afmetingen van een paddock en het trainen van een paard effect heeft op hoe het paard zich gedraagt in de paddock. Ze bekeken hiervoor negen paarden. Deze stonden in individuele stallen en gingen dagelijks 2 uur per dag naar buiten in individuele paddocks. De zandpaddocks waren verdeeld in drie groepen: 10x15m (klein), 10x30m (middel) en 10x45m (groot). Langs de buitenkant van het hek groeide gras en andere planten. De paarden kregen daarnaast meerdere keren per dag hooi en gras in de stal.


In juni/juli werden de paarden 3 weken lang niet getraind. De onderzoekers maten vervolgens het gedrag van de paarden in de paddock. In augustus deden ze hetzelfde, maar dan gingen de paarden iedere dag eerst 45 minuten in de stapmolen.


Wat doet een paard in de paddock?

In de paddock noteerden de onderzoekers hoe vaak de paarden de volgende gedragingen lieten zien:

  1. Stilstaan

  2. Stappen

  3. Rennen (draf of galop)

  4. Heftig spelen (bokken, slaan etc.)

  5. Onderzoeken (paard loopt langzaam met het hoofd laag en ruikt aan wat hij tegen komt)

  6. Gras eten, alert staan

  7. Zelfverzorging (bijvoorbeeld krabben)

  8. Rollen

  9. Plassen of mesten

  10. Staand slapen/dutten

  11. Graven

  12. Likken aan/eten van grond

  13. Likken aan/eten van houten omheining


Training zorgt voor een rustiger paard

In de weken dat de paarden ook dagelijks in de stapmolen gingen, liepen ze minder in de paddock. Ze legden ook minder afstand af. In de periode zonder training liepen de paarden niet alleen meer, maar waren ze ook meer bezig met onderzoeken en stonden ze vaker alert (dit betekent dat het paard met de oren naar voren en het hoofd hoog naar iets staat te kijken).

Als de paarden al in de stapmolen waren geweest stonden ze vaker stil. Opvallend was dat ze dan ook meer tijd spendeerden aan het likken aan de omheining en de grond en minder tijd besteden aan zichzelf verzorgen.

Over het algemeen kunnen we dus concluderen dat paarden na een training minder actief waren in de paddock.


Een grotere paddock zorgt voor meer beweging

Twee bruine paarden eten samen hooi
Meerdere voerpunten nodigen paarden uit om rustig door de paddock te bewegen

Hoe groter de paddock, hoe minder de paarden stil stonden en hoe groter de afstand die ze aflegden. Het is hierbij interessant om te weten dat de paarden vooral bezig waren met het eten van gras onder het hek door. Alle paarden kregen hooi een uur voordat ze naar buiten gingen, dus het lijkt onwaarschijnlijk dat ze in de paddock echt honger hadden. De onderzoekers vermoeden daarom dat het gras meer een interessante verrijking was voor de paarden.

Logischerwijs stonden de paarden in de kleinere paddocks vaker inactief stil dan de paarden in de grotere paddocks.


De onderzoekers noteerden ook voor iedere dag het weer, zodat ze konden kijken of dit een effect had op het gedrag van de paarden. Deze effecten waren niet groot, maar het viel vooral op dat de paarden bij kouder weer (5–10 °C), wind en regen rustelozer waren. Ze liepen meer en waren alerter dan bij warmer weer. Een warme dag zorgde er juist voor dat de paarden iets vaker stonden te slapen.


Van wetenschap naar de praktijk

Dit is een klein onderzoek dat een eerste inzicht geeft in wat het effect van training is op het gedrag van paarden in de paddock. Het laat zien dat training zorgt voor rustiger paarden.

Daarnaast laat het ook zien dat de grootte van de paddock alleen niet het belangrijkst is. Het gaat er ook om of het paard wat te doen heeft in de paddock. De paarden in dit onderzoek liepen het meest in de grootste paddock, maar dit kwam vooral omdat ze een langer hek hadden om langs naar gras te zoeken.

Drie paarden onderzoeken een kruiwagen met boomstronken
Een kruiwagen vol boomstronken is ook goede verrijking

We willen als kanttekening bij dit onderzoek meegeven dat de paarden maar weinig uren naar buiten gingen. Andere onderzoeken hebben al aangetoond dat als paarden langer naar buiten gaan, ze ook rustiger worden. Dit voelt misschien logisch, maar is helaas nog niet voor alle paarden de realiteit. Beweging in de vorm van training en vrije beweging zijn twee verschillende dingen. Het is dan ook niet gezegd dat je deze een-op-een kunt uitwisselen.

Heb j een paard dat rusteloos is in de paddock? Gedraagt hij zich zo wild dat je je zorgen maakt of hij zich niet bezeerd of sloopt hij spullen in de paddock? Denk dan eens aan de volgende oplossingen:

  1. Zet je paard langer buiten. Dit was niet de focus van dit onderzoek, maar andere onderzoeken tonen aan dat langer buiten zorgt voor rustigere paarden.

  2. Train je paard dagelijks. Als je paard zijn energie kwijt kan in de training, zorgt dit voor meer rust in de paddock.

  3. Maak de paddock interessant. Een kale zandpaddock nodigt een paard niet uit om te bewegen. Door verschillende voerpunten te maken en plekken die je paard kan ontdekken, houd je hem op een gezonde manier bezig.

  4. Zorg dat je paard bij een ander paard staat. Paarden zijn sociale dieren, dus contact met soortgenoten is noodzakelijk voor goed welzijn. Door met andere paarden te spelen kan je paard ook zijn energie kwijt, zowel fysiek als mentaal.


Bron: Jørgensen, G.H.M., Bøe, K.E. A note on the effect of daily exercise and paddock size on the behaviour of domestic horses (Equus caballus) Applied Animal Behaviour Science 107 166–173, 2007



Staat jouw paard weleens in de paddock? En hoe heb je die ingericht? Laat het ons weten in de comments!



153 weergaven0 opmerkingen

Yorumlar


bottom of page